IFC informatie koppelen aan modelelementen

IFC informatie koppelen aan modelelementen

In dit artikel wordt beschreven hoe het Archicad model gevuld kan worden met eigenschappen die naar IFC meegenomen kunnen worden. Het model kan meer informatie bevatten dan uiteindelijk mee geëxporteerd gaat worden in het IFC bestand. Bij de Export naar IFC worden vereiste IFC eigenschappen geregeld door de gekozen Property Mapping in de IFC Translators.

Naast bepaalde eigenschappen wordt in veel protocollen ook een elementencodering of Classificatie vereist. Het toekennen van Elementcoderingen aan bouwdelen volgens NL- of BB/SfB of NEN 2699 wordt in het artikel: Elementcodering toevoegen aan een Archicad-BIMmodel beschreven. Voor het toevoegen van een VSMW codering aan modelelementen, lees het artikel over de Meetstaat Manager.

Te koppelen informatie

Er is een grote hoeveelheid informatie die aan modelelementen gekoppeld kan worden. Niet alles is altijd van belang. Zorg daarom ervoor dat er met andere partijen heldere afspraken over de inhoud van uit te wisselen modellen gemaakt worden en leg deze vast. Voeg vervolgens deze informatie aan toe aan het model. 

In het instellingenvenster van elk Archicad gereedschap staan onder Classifications and Properties eigenschappen die de basis vormen voor de eigenschappen die gekoppeld worden aan de IFC eigenschappensets.
Sommige van deze eigenschappen (Properties) zullen altijd in het IFC bestand worden toegevoegd en andere kunnen op basis van de Property Mapping in de IFC translator worden bepaald.



CLASSIFICATIONS (1)

Hierin kunnen twee verschillende soorten classificaties toegekend worden.

Element Classificatie
Zoals Archicad Classificatie xx. De Elementen classificatie zorgt ervoor dat de Archicad componenten naar de juist IFC entiteit wordt omgezet.
Bijvoorbeeld een vloergereedschap kan als vloer, plafond of dak gekenmerkt worden. In de Translator zal dit type naar een IFC entiteit worden omgezet zoals een IfcSlab, IfcCovering of IfcRoof ingezet worden.

Indien er geen Element Classificatie is gekozen zal het IFC bestand enkel uit Building Element Proxy’s bestaan.

Elementencoderingen
Zoals de NL- of BB/SfB. Elke element kan voorzien worden van een elementencodering. Eventueel kan deze elementencodering ook de basis vormen voor de omzetting naar een IFC entiteit (Type Mapping)


ID AND CATEGORIES (2)

Eigenschappen onder dit kopje zullen altijd mee geëxporteerd worden in het IFC bestand. Besteed hier voldoende aandacht aan.
  1. ID: Vrij te kiezen term of nummering voor de identificatie van een element in het model. Dat kan bij ramen en deuren een merknaam zijn.
  2. Structural Function: Geeft aan of een element dragend of niet dragend is.
  3. Position: Positie binnen of buiten. Relevant voor energieprestatie berekeningen.

RENOVATION (3)

Indien met het Renovatie-gereedschap gewerkt wordt, zal hierin de status worden toegevoegd. Eventueel kunnen extra faseringen in de Archicad properties worden toegevoegd als eigenschap.

Archicad Properties (4)

Componenten kunnen allerlei informatie bevatten waarvan het gewenst is dat dit in een IFC model wordt opgenomen. Dit kan om zeer uiteenlopende eigenschappen gaan van betondekking tot brandwerende eigenschappen. Afhankelijk van de Classificatie waarde(s) die bij 1 gekozen zijn, bijvoorbeeld 'Wand', zullen de Properties die bij deze classificatie zichtbaar mogen worden, getoond worden. Deze Archicad Properties kunnen ook zelf aangemaakt worden in de Property Manager. Lees voor meer informatie het artikel over het gebruik maken van Archicad Properties

Achter de Property die zichtbaar is bij het element kan een waarde gekozen of ingevuld worden. Standaard staat deze op <Undefined>.
De eigenschap kan automatisch worden ingevuld door een koppeling:
Deze eigenschap bevat een koppeling en wordt automatisch gevuld met de standaard waarde die in de Property Manager is vastgelegd.
De koppeling is uitgeschakeld door een handmatige invoer. Door er op te klikken, kan de koppeling hersteld worden.

Als een keuze gemaakt wordt of er wordt een waarde ingevuld, dan wordt de koppeling met de standaard waarde verbroken.
Sta met de cursor boven een Property er verschijnt een verklarende tekst.
 
Afhankelijk van de Property Mapping in de Translator zullen deze eigenschappen worden toegevoegd aan de IFC export. Zie voor meer informatie hierover het artikel:  De opbouw van de IFC Property Mapping tabel.


IFC PROPERTIES (5):

Dit zijn de daadwerkelijke IFC eigenschappen volgens de Export Translator die is ingesteld als Preview ( File > Interoperability > IFC > IFC Translators… ). De ingestelde preview is herkenbaar aan het Archicad symbool voor de Translator. 



De IFC properties die getoond worden, zijn te vinden bij het Property Mapping onderdeel van de translator.

Objectinformatie

Het is mogelijk dat objecteigenschappen toegevoegd moeten worden in het IFC model. Bijvoorbeeld bij ramen en deuren wordt de brandwerendheid via de objectparameters geregeld. Bij het instellen van de brandwerende eigenschappen in het tabblad Instellingen deur > Omschrijving.… zal tegelijk ook een symbool in de plattegrond worden geplaatst.

Op het moment dat er een object eigenschap aanwezig is, hoeft er ook geen Archicad Property aangemaakt te worden voor deze eigenschap. Het is beter om dergelijke informatie op één plek te beheren.



Interactive Schedules gebruiken

Belangrijke eigenschappen kunnen in schedules opgelijst worden zodat het model snel gevuld kan worden met de vereiste gegevens.
In de KeyMember templates NL/BE KME is de werkmethodiek ILS opgenomen. De ILS is een informatie uitleveringsspecificatie voor IFC modellen, opgesteld in Nederland door meerdere aannemers. In deze specificatie worden basiseigenschappen gevraagd zoals een juiste elementclassificatie of eigenschappen zoals brandwerendheid of dragende eigenschappen.

Deze werkmethodiek geeft een goede basis voor IFC modellen en kan verder aangevuld worden met bijkomende eigenschappen.



    • Related Articles

    • Een IFC model exporteren

      In dit artikel wordt beschreven hoe uit een ARCHICAD model een IFC model geëxporteerd kan worden. Als voorbeeld wordt de export van een IFC model voor stabiliteit (BE) / constructie (NL) behandeld. Tijdens de export is het mogelijk om instellingen ...
    • Meer informatie over Archicad

      Archicad wordt wereldwijd gebruikt en beschikt over een uitgebreid informatienetwerk. Voor vragen, informatie over Archicad en interessante of handige weetjes zijn er een aantal websites op een rijtje gezet. Naast het Archicad Helpcenter van KUBUS is ...
    • IFC modelexport voor Madaster

      In dit artikel wordt beschreven hoe een Archicad model voor een Madaster materialenpaspoort voorbereid kan worden. Madaster fungeert als een publieke online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving met het doel afval te elimineren door ...
    • IFC Translators instellen

      In dit artikel wordt beschreven hoe IFC Translators ( File > Interoperability > IFC > IFC Translators) van Archicad zijn opgebouwd en hoe deze aangemaakt kunnen worden met behulp van de standaard meegeleverde instellingen.
 Algemeen Er worden diverse ...
    • Instellingen IFC Translators voor import

      Een IFC Translator bestaat uit meerdere onderdelen, de zogenaamde presets. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de instellingen van de ‘Import Presets’ van de IFC Translators van Archicad en welke invloed ze hebben op de import van de IFC ...