Elementcodering toevoegen aan een Archicad-BIM model

In Archicad is het mogelijk om een codering aan een element mee te geven zoals de NL/SfB, BB/SfB, VMSW code of om zelf een codering aan te maken. Kant en klare coderingstabellen (classificaties) van bestaande coderingssystemen zijn te downloaden van de GRAPHISOFT website. Hier is de laatste stand van gebruikelijke coderingssystemen te vinden.

De coderingstabellen kunnen makkelijk aan een lopend project toegevoegd worden wanneer dit nodig is. Het is dus niet nodig alle coderingen al aan een bureautemplate toe te voegen.

Op het moment dat alle elementen in een Archicad project op een eenduidige manier gecodeerd zijn biedt dit de volgende mogelijkheden:
  1. Tonen van hoeveelheden per code via Schedules in Archicad
    In een schedule kan deze nieuwe codering als optie gekozen worden:
  2. Exporteren van hoeveelheden per code voor import in andere (BIM) applicaties
  3. Exporteren van de codering bij IFC export
    In een IFC-checker of Viewer (zoals BIMcollab ZOOM of Solibri Anywhere) bevatten gecodeerde elementen een extra IFC-eigenschap.
    Deze nieuwe codering kan weergegeven worden naast bijvoorbeeld de Archicad classificatie. Als deze dan naar IFC geëxporteerd wordt, wordt dit in Solibri op de volgende wijze weergegeven:
  4. Toekennen van extra eigenschappen / properties en deze ook grafisch weergeven met behulp van Graphic Overrides
In Archicad 20 of eerder werd de codering op een andere manier toegevoegd. Dit staat uitgelegd in Archief: Elementcodering toevoegen aan een Archicad BIM model.

Codering toekennen aan een element

Het toekennen van de codering kan op de volgende manieren:

Bestaande elementen - enkele elementen

1. Selecteer één of meerdere elementen van hetzelfde gereedschap
  2. Open de instellingen van het gereedschap  (Selection Settings)
  3. Ga naar CLASSIFICATION AND PROPERTIES
  4. Selecteer het gewenste Classificatiesysteem
    In principe wordt altijd het 'Archicad Classification NED' gebruikt naast de extra codering
  5. Kies de gewenste codering
Met de zoekfunctie kan snel de desbetreffende Classification/code geselecteerd worden.

Bestaande elementen - grote aantallen

De meest efficiënte methode om coderingen aan modelelementen toe te voegen is de coderingen via een Schedule in te stellen. Hiervoor is de schedule ILS 3.6 SfB omschrijving (onderdeel van de BIM basis ILS werkmethodiek) aan de KeyMember template toegevoegd. Doordat hierin 'Merge Uniform Items' aanstaat, kunnen de coderingen voor meerdere elementen tegelijk toegevoegd worden.

Nieuwe elementen

1. Open de instellingen van een gereedschap (Default Settings)
  2. Ga naar CLASSIFICATION AND PROPERTIES
  3. Selecteer de gewenste Classificatiesystemen
  4. Kies vervolgens de gewenste Classificatie / Codering
Maak Favorieten aan voor veel gebruikte Classificaties in de template, dan wordt deze vanaf de start van een project direct toegekend.

Codering importeren

In het project kunnen coderingen geïmporteerd worden. In de Classification Manager is te zien welke coderingen er reeds ingeladen zijn. In de KeyMember Editie zijn er naast de Archicad Classification al standaard meer coderingen ingeladen.

Met de volgende stappen kan een coderingstabel aan een project toegevoegd worden:
  1. Ga naar het menu Options > Classification Manager
  2. Klik op het info-knopje onder aan het scherm
  3. Kies 'Download BIM Content'
    De GRAPHISOFT download site opent in een webbrowser.
  4. Download het gewenste coderingsbestand
  5. Importeer het gedownloade bestand met de import functie onder in de Classification Manager
Na de import zullen kunnen de coderingen aan elementen toegevoegd moeten worden.

Eigen codering aanmaken

Als de standaard coderingen niet toereikend zijn voor het project kan een eigen codering aangemaakt worden.

Classificatiesysteem

Dit is het hoogste niveau en wordt aangeduid met een boom / tree.
  1. Open via het menu Options de Classification manager
  2. Ga naar 'New…' en klik op het pijltje ernaast
  3. Kies voor 'New Classification System…'
    Een venster om het nieuwe coderingssysteem aan te maken opent
  4. Geef dit nieuwe systeem een naam, geef de bron aan waar het vandaan komt en voeg er eventueel een beschrijving aan toe
    Deze kunnen later altijd nog aangepast worden
Spaties die voor het eerste cijfer/letter/teken van het ID of de Name geplaatst worden, ziet Archicad niet en zal hij niet meenemen in de benaming.

Classificaties

Dit zijn de kleinste onderdelen en deze worden aangeduid met een boomblad / leaf.
Na het aanmaken van een Classificatiesysteem is dit de eerste stap. Deze Classificaties kunnen vervolgens wel dienen als onderdeel van een substructuur, aangeduid met takken / branches.
  1. Selecteer het Classificatiesyteem waaraan de Classificatie moet worden toegevoegd
    In een latere fase kan op elk niveau in het Classificatiesysteem gestaan worden.
  2. Kies 'New...'
    Het 'New Classification' venster gaat open.
  3. Vul hier het ID in van het element in, aangevuld met naam en/of description
    Deze kunnen later altijd nog aangepast worden.
  4. Aan elk van deze toegevoegde coderingen kunnen Archicad properties toegevoegd worden
    Zoals bijvoorbeeld een afwerkingstype of properties voor de BIM Basis ILS
Bovenstaand kan zo vaak herhaald worden als nodig.
Vaak zijn er meerdere Classificaties met ongeveer dezelfde instellingen, maak in dat geval gebruik van de optie 'Duplicated Selected'.

Substructuren

Om meer overzicht te houden in de lijst van Classificaties is het handig hier een mappenstructuur van de te maken: de takken / branches van de boom. Dit werkt als volgt:
  1. Selecteer een Classificatie (blad) dat subonderdeel moet worden
  2. Ga naar 'New…' en klik op het pijltje ernaast
  3. Kies voor 'New Classification in Branch'
    Het 'New Classification' venster gaat open. Na het invullen en opslaan van informatie voor de Classificatie is de geselecteerde Classifcatie nu voorzien van het tak-symbool.
Bovenstaand kan zo vaak herhaald worden als nodig
Zijn er diverse submappen met (bijna) dezelfde Classificatie kopieer deze dan als geheel:
  1. Ga op de tak / branch staan
  2. Kies 'Duplicated Selected'
Er kan ook een nieuwe codering gemaakt worden op basis van een bestaande codering. Selecteer in dit geval de codering die gedupliceerd moet worden en kies bij New… Duplicate Selected.