Raam- en deurmerken aangeven in gespiegelde modules

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van gespiegelde modules blijft het Element ID van het kozijn-object gelijk. Met de methodiek uitgelegd in dit artikel wordt het ID automatisch voorzien van een kenmerk om aan te geven of het om een gespiegelde raam of deur gaat. We gebruiken daarvoor een toegevoegde  Archicad property op basis van een Expression.  Het is aan te raden om eerst het artikel " Gebruik maken van Archicad Properties " te lezen. De kozijn-merken kunnen in de plattegronden worden weergeven door gebruik te maken van de dimension-markers in het raam-of deurobject of door gebruik te maken van het Label gereedschap. In het gevelaanzicht kan hiervoor het Label gereedschap worden toegepast. Verder lees je hoe je de gespiegelde raam- en deurmerken in Schedules weergeeft en hoe deze correct naar .IFC te exporteren zijn.

Archicad Property "gespiegelde kozijn-merken"

Maak in het Archicad project of Archicad template een nieuwe Property aan voor de gespiegelde kozijnen. Deze speciale eigenschap wordt gemaakt d.m.v. een zogenaamde Expression Deze expressie zorgt ervoor dat er op basis van de object parameter "Orientation" er automatisch een toevoeging aan het Element ID wordt gedaan. De toevoeging kan zelf worden bepaald. In dit voorbeeld is de toevoeging ' -sp ' (wat staat voor gespiegeld). Het Element ID kan voor elke object of element worden ingevuld om dit te voorzien van een uniek kenmerk.

Element ID:

Property Manager

Voeg via het menu Option > Property Manager de expressie toe aan het Archicad project of aan de bureau-template.

De expressie welke als eigenschap zal worden toegevoegd is als volgt opgebouwd, waarbij de grijze onderdelen de object parameters zijn voor de "Orientation" van het kozijn en het "Element ID". In dit geval wordt er bij het rechtsdraaiende element een tekst "-sp" toegevoegd:

In dit geval wordt er bij het rechtsdraaiende element een R en bij de linksdraaiende een L toegevoegd en bij geen draairichting enkel het Element ID:

De expressies zijn ook als bijlage aan dit artikel toegevoegd als .XML bestand en kunnen via de import knop in de Property Manager worden toegevoegd.

Object parameter "Orientation"

Zoals aangegeven wordt in de expressie gebruik gemaakt van de object parameter 'orientation'. Deze parameter in de kozijn objecten bepaald de draairichting van het raam of deur. Bij asymmetrische kozijnen wordt de oriëntatie automatisch (!) bepaald. In symmetrische kozijnen dient dit zelf te worden ingesteld.  Verderop in dit artikel wordt uitgelegd hoe dit makkelijk kan
In symmetrische kozijnen dient dit zelf te worden ingesteld

Snel een overzicht van kozijnen zonder automatische oriëntatie

Maak een Schedule aan conform dit voorbeeld, waarbij in de criteria de 'orientation van W/D' (window/ door) leeg blijft om direct een overzicht te hebben van alle kozijnen, waarbij de 'Orientation' zelf dient te worden bepaald en ingevuld (!). Het invullen van deze parameter kan direct in het Schedule gebeuren.

Raam- en deurmerken weergeven in plattegronden en aanzichten

Geef de kozijn-merken in de plattegrond aan d.m.v. de dimension marker van het kozijn object of d.m.v. een Label.
Het gebruik van Labels biedt meer vrijheid voor de positie van het Label bij het plaatsen.

Dimension marker

1. Kies in het raam- of deurgereedschap voor het marker type "Deur Marker 24"
  2. Vink bij de inhoud van de marker "Classificatie en Properties" aan
  3. Kies vervolgens de Property "Gespiegeld Merken" en geef aan dat alleen de waarde van de parameter wordt getoond

Autotext Label

1. Selecteer het Label gereedschap
  2. Kies voor het Autotext Label
  3. Stel het Label in zonder 'pointer'
  4. Kies als Autotext de Property voor "Gespiegelde Merken"
  5. Label de ramen- en deuren

Label opening 24

1. Selecteer het Label gereedschap
  2. Kies voor Label opening 24
  3. Kies de gewenste informatie die zichtbaar moet zijn in de Label Settings
  4. Kies de Property voor "Gespiegelde Merken"

Zorg dat de Labels associatief zijn, zodat de informatie van de ramen- en deuren in het Label wordt getoond
 Label de kozijnen één-voor-één of via Label Selected Elements

In de gevels kan geen gebruik worden gemaakt van de dimension markers van het kozijn object.
Gebruik hiervoor het Label gereedschap, zoals in voorgaande paragraaf uitgelegd

Gespiegelde merken weergeven in Ramen- en Deurenstaten

In de Schedules voor raam- en deur overzichten (RDS Schedules) die in de Archicad KME-template zijn opgenomen worden raam- en deurmerken weergegeven op basis van het Element ID. Om een correct overzicht te krijgen van de gespiegelde merken dienen deze te worden aangepast. Het kozijnmerk wordt, middels deze methode namelijk niet uit het Element ID uitgelezen, maar uit de toegevoegde expressie (property).
  1. Maak (eventueel) een kopie van het schedule
  2. Verwijder de Fields voor 'Element ID' en 'Hotlink and Element ID'
  3. Voeg via Add   Fields > Parameters and Properties > Properties  de property voor Gespiegelde Merken toe

Gespiegelde merken naar IFC exporteren

De IFC export translators in de Archicad template staan ingesteld met een zogenaamde "Mapping Rule", waarbij de merken worden uitgelezen op basis van het Element ID. Net als voor de Schedules dienen ook de IFC translators te worden aangepast om de Property voor de Gespiegelde Merken in het IFC model op te nemen:
  1. Open de Translator Settings File > Interoperability > IFC > IFC Translators
  2. Selecteer de te wijzigen Export Translator
  3. Klik aan de rechterzijde bij 'Property Mapping' op de '3 puntjes'
  4. Klik op de knop ' Map IFC Properties for Export...'
  5. Selecteer op element niveau 'ifcDoor'
  6. Pas de Mapping Rule aan door het 'Element ID' te verwijderen en hier de Property 'Gespiegelde Merken' aan toe te voegen
  1. Klik met rechtermuisknop op de regel om de copy-paste functie te activeren
  2. Kopieer de regel en plak deze ook in de IFC Window Elements Mapping Rules
Resultaat in een IFC-viewer: