Thuis oefenen met Archicad (tijdens de cursus)

Thuis oefenen met Archicad (tijdens de cursus)

Om thuis te kunnen oefenen met de bestanden uit de cursus is een actuele versie van Archicad nodig. Om de bestanden op te kunnen slaan is ook een licentie nodig. Hieronder volgt een uitleg voor de verschillende licentie situaties, de installatie van Archicad en de eventuele KeyMember Editie en hoe veel voorkomende problemen op te lossen.

Graphisoft ID

Voor dat Archicad geïnstalleerd en gedownload kan worden, met of zonder licentie. Is het nodig om een Graphisoft ID aan te maken. Zie voor meer informatie daarover het artikel: 

Systeemeisen computer

Controleer of de computers waarop Archicad geïnstalleerd moet worden aan de systeemeisen voldoen, zie hiervoor het artikel:  Systeemeisen Archicad.

Download en installatie met licentie

Thuisinstallatie met Commercial licentie

Als er een commerciële licentie is aangeschaft, zie voor de installatie de stappen in het artikel:  Archicad - download en installatie
Kies voor de NED (Dutch) versie, deze is zowel geschikt voor België als Nederland.
In dit artikel wordt wordt ook vermeld hoe een software en Hardware licentie te activeren zijn. 

Thuisinstallatie KeyMember Editie

Mocht ook de KeyMember Editie aangeschaft zijn, dan is het ook voor de cursus, aan te raden deze te installeren. Zie hiervoor ook het artikel:  Archicad - download en installatie
Om de KeyMember Editie te downloaden moet er ingelogd worden met een KUBUS account, belangrijk hiervoor is dat het gebruikte e-mail adres is geregistreerd bij KUBUS op naam van het bedrijf. Nog geen account? Klik op de Helpcenter inlogpagina rechts bovenin op 'Nieuwe gebruiker? Account aanmaken'.  
De KeyMember Editie is een uitbreiding op Archicad, dus zorg eerst dat de laatste versie van Archicad geïnstalleerd is en installeer daarna pas de KeyMember Editie.

Thuisinstallatie met EDU licentie

Alles over de installatie van de Studentenversie van Archicad is na te lezen in het artikel:  Downloaden en installeren van de educatie- / studentenversie van Archicad.

Download en Installatie zonder licentie

Het kan zijn dat er (nog) geen licentie beschikbaar is op het moment dat de cursus gevolgd wordt. Aan te raden is dan om de trial versie van Archicad te downloaden. 

Thuisinstallatie met Trial licentie

Met deze licentie kan 30 dagen gewerkt worden en onderdelen opgeslagen worden. De bestanden zijn niet te gebruiken op een andere computer zolang het programma in de Trialmodus werkt. Voor de cursus is dit voldoende. Zie voor meer informatie over het downloaden en installeren van de Trialversie het artikel:  Trial versie van Archicad - download en installatie.

Thuisinstallatie met Demo licentie

Na de 30 dagen van de Trialversie of als Archicad gedownload en geïnstalleerd wordt zonder licentie, zal Archicad opgestart worden in de Demo modus. Er kan dan wel gewerkt worden, maar niets van dit werk kan opgeslagen worden. Dit is dus voldoende om te kunnen oefen. 
Voor het dowloaden en installeren van Archicad zie het artikel Archicad - download en installatie

Problemen oplossen

Ontbrekende bibliotheken

In de oefenbestanden en de template van de cursus wordt verwezen naar een bibliotheek. Voor de standaard versie is dit de Archicad bibliotheek en voor KeyMembers de Archicad KME bibliotheek.

Geeft Archicad bij het openen een melding van ontbrekende objecten of bibliotheken zorg er dan voor dat:
  1. De juiste bibliotheek geïnstalleerd is.
    Met de installatie van Archicad, wordt de standaard Archicad Bibliotheek meegeïnstalleerd. Met de Installatie van de KeyMember editie, de KeyMember bibliotheek, dit is een uitgebreide versie van de standaard Archicad bibliotheek. 
  2. De juiste bibliotheek gekoppeld wordt:
    1. Ga naar File > Libraries and Objects > Library Manager
    2. Verwijder de gekoppelde bibliotheek door hem te selecteren en op Remove Selected Library te klikken
    3. Kies dan voor 'Add…'
    4. Ga naar de map waar Archicad geïnstalleerd is …GRAPHISOFT > ARCHICAD xx
    5. Kies de map met de naam ‘ARCHICAD Bibliotheek xx’ of ‘ARCHICAD KME Bibliotheek xx'
    6. Klik op 'Choose'
    7. Klik op 'OK' om af te sluiten

Archicad is traag of geen 3D beeld (Windows)

Is Archicad traag in de grafische feedback, terwijl de computer wel aan de systeemeisen voldoet, dan zal het updaten van de driver van de grafisch kaart meestal het probleem oplossen.
Lukt de installatie niet, neem dan contact op met KUBUS. Als KeyMember kan ook voor alle andere Archicad vragen contact opgenomen worden: bel, mail of chat met onze helpdesk.

    • Related Articles

    • Archicad basiscursus met cursusleider

      De Archicad basiscursus is 'on-line' te volgen, vanuit huis of kantoor. In kleine groepen (maximaal 8 personen) geeft een ervaren Archicad-docent duidelijk uitleg in een vlot tempo. Tijdens de oefeningen is er ruimte voor individuele aandacht, zodat ...
    • Archicad basiscursus KUBUS Academy

      De Archicad basiscursus is bedoeld om vertrouwd te raken met basisprincipes van Archicad, te leren hoe een project in Archicad opgezet wordt en hoe hier uiteindelijk bouwkundige tekeningen uit gegenereerd kunnen worden. De cursus start met een ...
    • Gebruik maken van Archicad Properties

      Het Archicad model bevat een geweldige hoeveelheid aan informatie, die gekoppeld is aan specifieke gebouwelementen. Datamanagement is niet nieuw in Archicad. Al vanaf de eerste versie van Archicad wordt er informatie toegekend aan elementen en ...
    • Constructief design met Archicad

      Constructief ontwerpen met Archicad Ondanks de voortdurende ontwikkelingen in digitale ontwerptools, vertrouwt de bouwsector nog steeds grotendeels op oude workflows. Verschillende disciplines werken afzonderlijk en wisselen gegevens alleen uit, ...
    • Archief - Nieuwe features in Archicad 24

      Een overzicht van alle nieuwe functies in Archicad 24 Archicad 24 maakt het mogelijk om als multidisciplinair team optimaal samen te kunnen werken in een volledig open cloud-omgeving. Ontwikkelingen in zowel Archicad, BIMcloud en BIMx maakt ...