Archiveren van een project

Een Archicad projectbestand (*.pln) bevat vaak koppelingen naar externe bestanden (onder andere bibliotheekelementen). Wanneer een bestand naar een andere partij verstuurd wordt (bijvoorbeeld de helpdesk) of na een aantal jaren weer geopend wordt ( Archiefbestanden openen) , is de kans groot dat het project niet meer alle externe bestanden kan vinden. Om dit te voorkomen moet het project opgeslagen worden als een archiefbestand (*.pla).

Ook bij het afronden van een fase (zoals ontwerpfase of bestekfase) van een project kan er het best een archiefbestand van het Archicad bestand worden aangemaakt. Op deze manier blijft ook automatisch de status van geplaatste objecten en Hotlinked Modules bewaard. Deze PLA kan naar keuze tijdelijk (zolang het project loopt) of permanent worden bewaard.
Het aanmaken van een archiefbestand staat hierna uitgelegd. Denk daarbij ook goed na over de mappenstructuur van het project.
Archiefbestanden kunnen nooit direct overschreven worden, bij gebruik van het save commando zal het automatisch als PLN worden opgeslagen.

Archiveren - Save As... Archive

Volg de stappen hieronder om een project te archiveren:
  1. Open het Archicad project en activeer bij voorkeur Story 0 (Begane Grond/Gelijkvloers)
  2. Controleer via File > Libraries and objects > Library manager of er geen bibliotheek objecten of attributen missen
  3. Ga naar File > Save as...
  4. Selecteer de map waarin het project gearchiveerd moet worden
  5. Kies in het pull-down menu voor bestandstype 'ARCHICAD Archive Project (.pla)'
  6. Klik op de knop 'Options' om te bepalen welke informatie wel en niet gearchiveerd wordt
  7. Vink de gewenste opties aan - hieronder staan de standaardinstellingen

8. Klik op OK en vervolgens op Opslaan

Instellingen - Archive Options

Met het aanvinken van de checkboxes wordt bepaald welke informatie wordt gearchiveerd. Hieronder staat uitgelegd wat de keuzes inhouden.
  1. Include Background Picture
    Dit gaat over de achtergrondafbeeldingen die zijn gebruikt in 3D en de Render instellingen
  2. Include Additional Library Parts from
    Dit gaat over het opslaan van extra bibliotheekelementen naast de gebruikte bibliotheekelementen, die altijd automatisch worden opgeslagen in een archiefbestand. Maak een keuze tussen:
    1. Favorites - om alle bibliotheek onderdelen die zijn gebruikt in de Favorieten mee op te slaan
    2. Loaded Libraries - om alle bibliotheek objecten uit alle geladen bibliotheken mee op te slaan
Als Loaded libraries mee worden gearchiveerd worden de bestanden zeer groot. Het wordt afgeraden deze optie te gebruiken. Een betere oplossing is om de gelinkte bibliotheken apart te bewaren op een bestandsserver of ander opslagmedium.
  1. Include Linked Textures
    De aan de Surfaces gekoppelde texturen uit de bibliotheek worden mee gearchiveerd
  2. Include Properties in Loaded Libraries
    Dit zijn de aan elementen gekoppelde eigenschappen uit de bibliotheek
  3. Include All Drawings
    Alle geplaatste tekeningen op de lay-outs worden mee opgeslagen in het archiefbestand, ook externe tekeningen en interne tekeningen waar in de Drawing Settings ‘Store Drawing in the Project File’ uit staat.
  4. Break nested Hotlinks and Xrefs
    De links naar Hotlinked Modules en Xrefs wordt verbroken. De inhoud wordt uiteraard bewaard.
    Ter info: de Hotlinksed Modules worden standaard al opgeslagen in een archiefbestand en een archiefbestand kan nooit per ongeluk overschreven worden
  5. Compress file:
    Het bestand wordt ingepakt (verkleind)

Extra te archiveren

Een archiefbestand voorkomt het verliezen van bovengenoemde gekoppelde bestanden; de bestanden worden in het archiefbestand opgeslagen en zijn nu onlosmakelijk verbonden.
De volgende onderdelen worden NIET opgeslagen in het archiefbestand:
  1. De tekeningen zoals in PDF, DWG of ander formaat die zijn gepublished
    Bewaar deze apart bij het projectdossier. Meer tips over het inrichten hiervan staat in mappenstructuur van het project.
  2. Het fysieke lettertype (font)
    Als dit bij openen van een archief bestand ontbreekt dient dit te worden toegevoegd. De keuze voor dit lettertype wordt wel bewaard, dus na het toevoegen en opnieuw opstarten van Archicad wordt het automatisch herkend.
  3. Gebruikte add-ons
Een archief bestand is ook zeer geschikt, wanneer een project bestand wordt overgezet naar een andere computer of wordt uitgewisseld met een andere Archicad gebruiker. Mits deze beschikt over de juiste externe bibliotheken om te linken aan het bestand.

Archiveren en TeamWork

Voor het archiveren van Teamwork bestanden wordt dezelfde methode gebruikt. Aandachtspunt is dat voor het archiveren eerst alle informatie up to date is:
  1. Open /Join het Teamwork project zoals gebruikelijk
  2. Laat iedereen een Send & Receive doen en doe dit zelf als laatste (nogmaals)
  3. Volg verder de stappen als omschreven in de paragraaf ‘Archiveren - Save as Archive...'
Het aangemaakte bestand is een solo(archief)project en komt dus niet op de BIMcloud (basic) te staan. In het project op BIMcoud kan gewoon worden doorgewerkt voor de volgende fase.
Is een project afgerond, dan kan het project uiteraard van BIMcloud verwijderd worden.