Verschil tussen de template van Archicad 25 en 26 (KME) NL

Verschil tussen de template van Archicad 25 en 26 (KME) NL

In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 26 NL (KME) template ten opzichte van de Archicad 25 NL (KME) template aangegeven. Deze wijzigingen zijn belangrijk bij het omzetten van projecten en templates naar een volgende versie. Lees hiervoor het artikel Template omzetten naar volgende Archicad versie en Een bestaand project omzetten naar Archicad 26.
Bekijk de Bekijk Nieuwe features in Archicad 26 alvorens  te beginnen met de implementatie van de bureautemplate

Gekoppelde bibliotheek

De Archicad bibliotheek (KME) 25 is vervangen door de Archicad bibliotheek (KME) 26. Om gebruik te maken van de geïntegreerde MEP modelleer functie dient ook de MEP bibliotheek 26 te worden toegevoegd als gelinkte bibliotheek (deze staat in de GRAPHISOFT > Archicad 26 programma folder). eem zeker een kijkje bij KME Bibliotheek nieuwe features om de nieuwigheden te ontdekken.
Voor de KeyMember gebruikers is er een vernieuwde Surface catalogus beschikbaar. zie hiervoor de toelichting die te vinden is bij de Nieuwe features in Archicad 26.

Werkmethodieken

ILS Ontwerp & Engineering

In Archicad 26 KME kan er gewerkt worden volgens de richtlijnen van het afspraken protocol: ILS ontwerp & engineering  Dit om tegemoet te komen aan de stijgende vraag aan een goede uitwisseling tussen de verschillende BIM software op basis van het IFC-bestandsformaat.
Bekijk het artikel over de ILS Ontwerp en Engineering in Archicad om te zien welke specifieke verschillen er zijn in de KME template van Archicad 26.

Archicad Classifications & Properties

Classificaties

Geen wijzigingen in Archicad26 

Properties

Nieuwe Archicad Properties in de MILIEUPRESTATIE property group. Gebruik de export/ import functie om deze in een eigen template op te nemen.

Nieuwe Archicad Properties Group ILS ONTWERP & ENGINEERING. Gebruik de export/ import functie om deze in een eigen template op te nemen.



Attributen

Algemeen

Attributen kunnen in Archicad 26 naast de Attribute Manager beheerd worden met het Attributes palette (Options > Element Attributes > Attributes...)

<LINK ATTRIBUTES>

Alle attributen hebben een naam en een indexnummer. Dit indexnummer wordt in Archicad gebruikt om de gekozen attributen in te stellen. Als het indexnummer dus overschreven wordt zal het bepaalde attribuut op alle gekozen plekken in het project of template ook overschreven worden.


Het is mogelijk attributen via de Attributes toe te voegen:   
  1. ‘Append’
    Er wordt een nieuw attribuut aangemaakt van de import met een nieuw indexnummer en eventueel een nieuwe naam als deze al zou bestaan, bijv. ‘2’.
  2. ‘By Index’

    Bestaande indexnummers worden overschreven door de geïmporteerde attributen die gelijke indexnummers hebben.


In Archicad 26 kan er naast de nieuwe Attributes gebruik worden gemaakt van de bestaande 'interface'. Hier kan worden aangegeven of geassocieerde attributen wel of niet geïmporteerd worden:
Let op!
Vele attributen hebben een onderlinge connectie die behouden kan worden bij export en import. Zo kunnen de Fills die voor een specifiek Building Material gebruikt worden mee geëxporteerd wanneer de optie "Include all Associated Attributes" aangevinkt is. 
Kies ervoor om deze optie UIT te zetten. Hierdoor wordt voorkomen dat eerder ingestelde attributen worden overschreven of dat er vervuiling optreedt van de andere attributen.

Pensets

Geen wijzigingen

Building Materials

Geen wijzigingen

Surfaces

De Graphic Overrides t.b.v. de renovatie filters zijn in Archicad26 niet meer gekoppeld aan een Surface, maar aan een RGB kleur. Hiermee zijn onderstaande surfaces komen te vervallen:

Lines

Geen wijzigingen

Composites

Geen wijzigingen

Layers

De benamingen van de Layers zijn in een aantal gevallen aangepast, zodat deze in lijn liggen met de nieuwe folderstructuur in de template. Verder zijn er een aantal Layers verwijderd die eerder de 'scheidingen' in de lijst markeerden en zijn er een aantal nieuwe lagen toegevoegd: 
  1. Verwijderd: indexnummer - naam
  2. Nieuw toegevoegd: indexnummer - naam




Tool Defaults

Constructieve gereedschappen

Om in Archicad26 de nieuwe optie om belastingwaarden vanuit Zones te genereren is in het Zone gereedschap een checkbox toegevoegd.


Lees meer over het genereren van belasting combinaties voor Zones in dit artikel


Overige Instellingen

Algemeen

Bij installatie van de de KeyMember Editie staan de aanvullende modules nu in de folder: KeyMember Toolkit NL 26


Vernieuwde Surface Catalogus (KME)

De Additional Surface Catalog is volledig vernieuwd en uitgebreid.  


View map

Geen relevante aanpassingen

Layout Book 

Standaard Folder structuur opgenomen in de template overeenkomstig de View Folder structuur. 
Voeg naar wens Layouts toe in de folderstructuur met de juiste Master Layout, conform de bureau Template

Publisher Sets

Nieuwe Publisher Sets conform de View Folder structuur. Hiermee kan direct de inhoud van de verschillende Views worden gepubliceerd via de Publisher als PDF, DWG en PMK.
Nieuw toegevoegde Layouts worden automatisch in de betreffende Publisher Set geplaatst.


In de Publisher Set kan ook worden gekozen voor een andere structuur, bijvoorbeeld op basis van de ontvangende partij (opdrachtgever, aannemer, gemeente .. etc.) 


Favorieten

In de meegeleverde template zijn alle nieuwe gereedschappen voorzien van een favoriet met de Default instellingen van de Tool. Deze favoriet wordt gekenmerkt door de toevoeging van een (*) voor de naam. Het betreft de nieuwe gereedschappen voor constructieve analyse en installatietechnisch ontwerpen. Gebruik de export/ import functie om de favorieten in de bureautemplate op te nemen (Window > Palettes > Favorites)

De overige nieuwe Favorieten in de KeyMember template zijn:
  1. Fill gereedschap


  1. Label gereedschap
Een leeg Autotext Label als aanvulling op het Autotekst Label, waarin het Element ID standaard is ingevuld.
 
  1. Level Dimension gereedschap
Een favoriet voor toepassing i.v.m. de Library Part Maker


Voor meer informatie. lees het artikel: Objecten maken met de Library Part Maker


DWG Translators

Geen wijzigingen

IFC Translators

Ten behoeve van de ILS Ontwerp en Engineering is er een nieuwe translator toegevoegd alsook schedules om gegevens voor uitwisseling te controleren.  
Bekijk ook het artikel ILS Ontwerp en Engineering 

    • Related Articles

    • Archief - Verschil template Archicad 23 en 24 (KME) NL

      In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 24 NL(KME) template ten opzichte van de Archicad 23 NL(KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker de beslissing te nemen of de huidige Archicad 23 bureautemplate (of delen hiervan) ...
    • Archief - Verschil tussen de template van Archicad 24 en 25 (KME) NL

      In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 25 NL (KME) template ten opzichte van de Archicad 24 NL (KME) template aangegeven. Deze wijzigingen zijn belangrijk bij het omzetten van projecten en templates naar een volgende versie. Lees ...
    • Archief - Verschil tussen de templates NL(KME) van ARCHICAD 22 en 23

      Verschil templates ARCHICAD versies In dit artikel worden de wijzigingen in de ARCHICAD 23 NL(KME) template ten opzichte van de ARCHICAD 22 NL(KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker de beslissing te nemen of de huidige ARCHICAD 22 ...
    • Verschil tussen de template van Archicad 26 en 27 (KME) NL

      In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 27 NL (KME) template ten opzichte van de Archicad 26 NL (KME) template aangegeven. Deze wijzigingen zijn belangrijk bij het omzetten van projecten en templates naar een volgende versie. Lees voor ...
    • Opzet Archicad NL (KME) template

      Een template is een bestand dat specifieke basisinstellingen bevat, waarmee een project gestart wordt. Deze wordt opgeslagen in het bestandsformaat *.tpl. Bij het ontwikkelen van de Nederlandse template is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ...