PDF Bestandsgrootte

Wanneer er vanuit Archicad PDF bestanden worden opgeslagen kan het voorkomen dat deze 'zwaar' worden en traag openen in andere software. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken en aandachtspunten om dit te voorkomen.

Oorzaken

Symbol Fills

Let op het gebruik van 2D arceringen. Vermijd grote vlakken voorzien van 2D arceringen die bestaan uit 'puntjes' of complexe patronen. Een 'op het oog' simpel patroon kan bestaan uit grote aantallen lijntjes die het bestand zwaar kunnen maken. Enkele voorbeelden:
  1. Symbol Fills zoals 'Puntjes', 'Gewapend beton' of 'Grind'
    Gebruik dan liever Solid Fills met een dekkend percentage
  2. Symbol Fills zoals 'Isolatie 60 graden' of 'Isolatie Golf' als deze worden gebruikt in dunne schillen van Composites
    Bepaal of deze zichtbaar moeten zijn bij deze schaal, kies indien mogelijk een Graphic Override.
  3. Controleer bij het exploderen of 'Mergen' van externe bestanden, zoals DWG- of PDF-bestanden de geïmporteerde arceringen
    Vervang ze zonodig als deze 'ingewikkelde patronen' bevatten

Surface Texturen in aanzichten

Bij toepassen van Surface Texturen in aanzichten of doorsneden of door gebruik van Surface Texturen als 2D arcering kunnen de PDF bestanden zwaar worden. Indien mogelijk kan de Texture Size van de gebruikte afbeeldingen in de Surfaces worden verminderd

Complexe Geometrie in het 3D model

Het toepassen van complexe geometrische vormen kan de output naar PDF-bestanden beïnvloeden. Probeer hiermee rekening te houden door te werken met verschillende filters om het detailniveau te reguleren afhankelijk van de toepassing. Vraag je af het detailniveau van een overzichtsblad met gevelaanzichten 1:100 hetzelfde moet zijn als bij een gevelfragment 1:20 of een 3D visualisatie. Een voorbeeld, waarvan bekend is dat het een PDF zal verzwaren is de resolutie van ronde vormen. Ronde vormen worden 'gesegmenteerd' in een veelvoud van vlakjes. Als er aanzichten worden gegenereerd met schaduw, wordt op elk 'segment-vlakje' de schaduw berekent. Als er bijvoorbeeld veel balustrade hekjes met ronde spijlen en balusters worden gemodelleerd dan zorgt een hoge resolutie voor een toename van de bestandsgrootte:
  1. Gebruik de mogelijkheden in de Model View Options om het detailniveau te reduceren
  2. Controleer en zet waar het kan de schaduwoptie uit
  3. Pas de resolutie van ronde vormen aan in de Tool Settings van de Railing Tool

Oplossingen

Als de PDF bestanden (te) zwaar worden dan zijn er de onderstaande oplossingen om de bestandsgrootte te verkleinen:
  1. Houd rekening met bovengenoemde oorzaken en probeer deze indien mogelijk te vermijden of aan te passen
  2. Controleer complexe geometrie met de Polycount Add-on
  3. Controleer de schaduwoptie van objecten en zet deze eventueel uit
  4. Maak gebruik van een virtuele printer om de bestanden te printen (Bullzip, CutePDF en anderen) via het menu File > Print . Of print de Publisher Sets naar een virtuele printer. Lees hier meer over het printen van publisher sets.
  5. Verlaag de resolutie voordat de bestanden worden gepubliceerd met de Publisher (Document Options > PDF Options)