Wanneer er vanuit Archicad PDF bestanden worden opgeslagen kan het voorkomen dat deze 'zwaar' worden en traag openen in andere software. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken en aandachtspunten om dit te voorkomen.
Er zijn 5 type
arceringen: Solid Fills, Vector Fills (Vectorial), Image Fills, Gradient Fills en Symbol Fills. PDF bestanden kunnen minder goed omgaan met de Symbol Fills. Dat komt omdat Symbolen in de PDF uiteenvallen in losse lijntjes en ieder lijntje wordt dan individueel beschreven. Dit geldt ook voor Symbol Lines.
Vermijd grote vlakken voorzien van Symbol Fills die bestaan uit 'puntjes' of complexe patronen. Een 'op het oog' simpel patroon kan bestaan uit grote aantallen lijntjes die het bestand zwaar kunnen maken. Enkele voorbeelden:In Options > Element Attributes > Fills kan bekeken worden wat voor type een arcering is:
Complexe Geometrie
Het toepassen van
complexe geometrische vormen in aanzichten of 3D Documents kan de output naar PDF-bestanden beïnvloeden. In een PDF wordt elke lijn en elk vlak afzonderlijk opgeslagen. Naarmate er meer lijnen en vlakken worden toegevoegd, moet het PDF-programma harder werken om alles correct weer te geven. Afhankelijk van het type programma en de computer capaciteit kan dit op een bepaald moment teveel worden, zodat de snelheid van weergeven wordt beïnvloed.
Voorbeelden
Hieronder 2 voorbeelden met aan de linkerkant het element in Archicad en aan de rechterkant hetzelfde element zoals het in een PDF wordt opgebouwd:
- Complexe boom met losse bladeren en schaduw (non-shaded)
- Eenvoudig gebogen wand met zachte schaduw (shaded)
Schaduw
In het instellingenvenster van een aanzicht on Model Appearance kan de schaduw op 2 manieren worden uitgezet:
- Er kan worden gekozen voor Uncut Fill op Shaded of Non-Shaded. Bij Non-Shaded wordt er geen zachte schaduwen berekend.
- Met de optie Shadow kan de harde schaduw worden uitgezet
Bij sommige complexe elementen (bijvoorbeeld bomen of hagen) is het zinnig om de schaduw in het element zelf uit te zetten. Vaak is er een optie in het instellingenvenster om dit te doen.
Detailniveau
Het detailniveau van een element kan vaak beïnvloedt worden., want een element kan bij een schaal 1:00 eenvoudiger worden getoond, dan bij bijvoorbeeld 1:20. Dit kan ingestelde worden per element in het instellingen venster van het element, maar beter is om dit in de Model View Options Combinations te regelen.
- Railing kunnen in zijn geheel vereenvoudigd worden
- Frames van vliesgevel kunnen vereenvoudigd getoond worden
- Objecten kunnen vereenvoudig worden getoond
- Complexe objecten van externe bronnen (bijvoorbeeld import vanuit SketchUp) hebben vaak geen optie voor het detailniveau. Voor dit soort objecten zou de Library Part Maker kunnen worden gebruikt. Breng de complexe elementen in kaart met behulp van het artikel inventariseren van het aantal polygonen.
Resolutie
In Archicad worden gebogen vormen gemaakt door ze op te delen in kleinere, vlakke vlakken. Dit proces heet segmentatie. Hoe meer van deze kleine vlakken er zijn, hoe soepeler de boog eruitziet. Maar dit resulteert ook in meerdere vlakken en schaduwvlakken in aanzichten en 3D Documents. Bij objecten kan dit aanpast worden met de optie "Resolutie". Hoe hoger de resolutie, des te meer kleine vlakken worden gebruikt, waardoor de gebogen vorm nauwkeuriger en gladder wordt. Een normale waarde voor de resolutie is 16.
- In objecten is er vaak een optie Resolutie.
- Bij Railingen kan de resolutie van ronde staanders (Post / Inner Posts en Balusters) vaak verlaagd worden naar 8.
Verbergen van contouren
Om het aantal lijn-elementen in een PDF te verminderen kunnen omtreklijnen worden verborgen. Met behulp van de
Graphic Override Combination is het mogelijk om tijdelijk contour lijnen te verbergen.
Links met contourlijnen, rechts zonder contourlijnen Gebruik 3D aanzicht
In plaats van een aanzicht te maken met behulp van een Elevation kan er ook een 3D aanzicht worden gemaakt. In dat geval worden er geen lijnen en arceringen in de PDF opgenomen, maar een afbeelding van het aanzicht. Een en ander kan worden bekeken in de video in het artikel
Presenteren van het Archicad modelPDF Genereren
Algemene opties
Als de PDF bestanden (te) zwaar worden dan zijn er de onderstaande oplossingen om de bestandsgrootte te verkleinen:
- Verlaag de resolutie voordat de bestanden worden gepubliceerd met de Publisher (Document Options > PDF Options)
- Er kan gebruik gemaakt worden van andere (online) software (betaald/gratis/freeware) om de PDF bestanden naderhand te verkleinen. Er zijn door KUBUS geen testen gedaan welke dienst dit het beste doet. Er kan online worden gezocht met de termen 'flatten PDF' of 'reduce file size PDF'.
Windows - Print as Image
In de standaard installatie van Windows is een virtuele printer aanwezig die PDF bestanden kan vereenvoudigen. Hiermee ontstaat een significant kleiner bestand, maar verliest ook nauwkeurigheid.
- Open het door Archicad gemaakte PDF bestand in een PDF Viewer
- Kies File > Print en selecteer de Microsoft Print to PDF
- Vink de optie 'Choose paper source by PDF page size' aan
- Kies Advanced
- Kies Print as Image en sluit het Advanced venster af met OK
- Print de bestaand PDF nu met de optie Print