Archief - Verschil tussen de template van Archicad 24 en 25 (KME) BE

Archief - Verschil tussen de template van Archicad 24 en 25 (KME) BE

In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 25 BE (KME) template ten opzichte van de Archicad 24 BE (KME) template aangegeven. Deze wijzigingen zijn belangrijk bij het omzetten van projecten en templates naar een volgende versie. Lees hiervoor het artikel Template omzetten naar volgende Archicad versie en een bestaand project omzetten naar Archicad 25.
Bekijk de nieuwe features van Archicad 25 alvorens te beginnen met de implementatie van de bureautemplate

Gekoppelde bibliotheek

De Archicad bibliotheek (KME) 24 is vervangen door de Archicad bibliotheek (KME) 25. Om gebruik te maken van de geïntegreerde MEP modelleer functie dient ook de MEP bibliotheek 25 te worden toegevoegd als gelinkte bibliotheek (deze staat in de GRAPHISOFT > Archicad 25 programma folder).
De nieuwe objecten in de Archicad bibliotheek KME 25 en de Archicad bibliotheek 25 worden beschreven in de bijhorende artikelen. 


Werkmethodieken

BIM basis ILS 2.0 (KME)

In Archicad 25 kan er gewerkt worden volgens de richtlijnen van de nieuwe BIM basis ILS 2.0.  Zo zijn de schedules en mogelijke classificaties aangepast volgens deze regelgeving.
Bekijk het artikel over de BIM basis ILS 2.0 om te zien welke specifieke verschillen er zijn in de (KME) template van Archicad 25.

Houtbouw (KME)

In de KeyMember Editie van Archicad 25 is er een werkmethodiek toegevoegd voor projecten in houtbouw (CLT / HSB). Op meerdere plekken zijn hiervoor wijzigingen gedaan. Zie verder in dit artikel en het specifieke artikel over houtbouw constructies


Archicad Classifications & Properties

Properties

Ga hiervoor haar het menu Options > Property Manager
Gebruik de export/ import functie om de Properties uit de meegeleverde template te exporteren en in de bureautemplate te importeren. 
De verschillende in de Archicad 25 (KME) BE template zijn:
  1. Alle beschikbare Property sets zijn voorzien van een beschrijving om de toepasbaarheid toe te lichten
  2. Enkele nieuwe properties beschikbaar in de Property Set "Veiligheid brand".
    1. BE REI-waarden
    2. BE REI-waarden Ramen en Deuren

Attributen

Algemeen

Attributen kunnen beheerd worden met de Attribute Manager (Options > Element Attributes > Attribute Manager).

Alle attributen hebben een naam en een indexnummer. Dit indexnummer wordt in Archicad gebruikt om de gekozen attributen in te stellen. Als het indexnummer dus overschreven wordt zal het bepaalde attribuut op alle gekozen plekken ook overschreven worden.
Het is mogelijk attributen via de Attribute Manager toe te voegen:   
  1. ‘Append’
    Er wordt een nieuw attribuut aangemaakt van de import met een nieuw indexnummer en eventueel een nieuwe naam als deze al zou bestaan, bijv. ‘2’.
  2. ‘By Index’

    Bestaande indexnummers worden overschreven door de geïmporteerde attributen die gelijke indexnummers hebben.
  3. ‘By Name’

    Bestaande attributen zullen worden overschreven als deze dezelfde namen hebben als de geïmporteerde attributen. Als de namen nog niet aanwezig zijn zullen ze worden toegevoegd met een nieuw indexnummer. 


Let op!
Vele attributen hebben een onderlinge connectie die behouden kan worden bij export en import. Zo kunnen de Fills die voor een specifiek Building Material gebruikt worden mee geëxporteerd en geïmporteerd worden door te kiezen voor Include all associated attributes. 
Kies ervoor om deze optie UIT te zetten. Hierdoor wordt voorkomen dat eerder ingestelde attributen worden overschreven of dat er vervuiling optreedt van de andere attributen.

Pensets

  1.  Om een goede werking van de nieuwe Houtbouw module te garanderen is de nieuwe penset "DO CLT/HSB" toegevoegd. 

Building Materials

Een aantal nieuwe Building Materials zijn toegevoegd in Archicad 25:
  1. Isolatie - Houtvezel
  2. Isolatie EPS
  3. Groen - Vegetatie/ Groendak
  4. Hout - OSB
  5. Uitvulling - Korrels
  6. Hout - Bekleding vert
  7. Hout - Bekleding hor
  8. Cement - Dekvloer/ chape
  9. Membraan - Waterdicht doorgaand
  10. Isolatie - Cellulose

Lines

De lijntypes zijn gewijzigd van naam door de nieuwe manier van sortering in Archicad 25. Dit zal op naam gebeuren en niet meer op indexnummer.

Layers

Om een goede werking met de nieuwe Houtbouw module te garanderen is de laag '28 draagconstructies' opgesplitst naar '28 draagconstructies', '28 draagconstructies CLT' en '28 draagconstructies HSB'.


Tool Defaults

Constructieve gereedschappen

Er zijn drie nieuwe tools opgenomen t.b.v. de nieuwe werkmethodiek voor geïntegreerd constructief ontwerpen. Deze worden zichtbaar in de gereedschappenbalk nadat de werkomgeving "Werkomgeving constructief" is geactiveerd:
  1. Structural Point Load
  2. Structural Line Load
  3. Structural Surface Load
Voeg, voordat de Tool Defaults worden doorlopen, de benodigde Classificaties toe. Lees hiervoor het artikel Elementcodering toevoegen aan een ARCHICAD-BIM model.


Overige Instellingen

Algemeen

Hier volgt een verder overzicht van diverse aanpassingen en aanvullingen in de meegeleverde Archicad 25 template. 

Houtbouw module

Er is een Houtbouw module in de KeyMember Editie die kan toegevoegd worden aan een project om CLT/HSB projecten zo optimaal mogelijk uit te voeren.
Deze module kan terug gevonden worden in de bijhorende GRAPHISOFT folder. Graphisoft > Archicad 25 > Archicad modules KME BE 25 
Lees het artikel Houtbouw constructies in Archicad voor meer informatie betrekkende het werken met de Houtbouw module.

Survey Point

Vanaf Archicad 25 is er een geïntegreerd survey point voorzien. Dit zal ervoor zorgen dat het werken tussen verschillende disciplines makkelijker zal verlopen door gebruik te maken van IFC modellen.
Lees het artikel Alternatief projectnulpunt met het Survey Point voor meer informatie betrekkende het werken met het geïntegreerde Survey Point.

Structural Load Units

Vanaf Archicad 25 is het mogelijk om via Options > Project Preferences > Structural Load Units de meeteenheid van de mogelijke belastingen in te stellen m.b.t. Structural analytical model.
Lees het artikel Constructief Design met Archicad en bijbehorende artikelen voor meer informatie over het constructief ontwerpen in Archicad.


View map

Door het toevoegen van de BIM basis ILS 2.0 zijn er in de Project map > Schedules nieuwe versies toegevoegd volgens de richtlijnen van de BIM basis ILS 2.0.
De schedules voor de Ramen- en deurenstaten zijn opnieuw opgebouwd.
Verder zijn er nog enkele nieuwe views aangemaakt bij Algemene Werkmethodieken.
  1. RDS bi 0 Ramen en deuren binnen
  2. RDS bu 0 Ramen en deuren buiten
  3. BIM Basis ILS 2.0

Layout Book

Renvooien/Titelbladen zijn rechtstreeks op de masters geplaatst. Deze onderdelen zijn uit de worksheets gehaald en deze worksheets zijn uit de template verwijderd.

Favorieten

In de meegeleverde template zijn alle nieuwe gereedschappen voorzien van een favoriet met de Default instellingen van de Tool. Deze favoriet wordt gekenmerkt door de toevoeging van een (*) voor de naam. Het betreft de nieuwe gereedschappen voor constructieve analyse en installatietechnisch ontwerpen. Gebruik de export/ import functie om de favorieten in de bureautemplate op te nemen (Window > Palettes > Favorites)

De overige nieuwe Favorieten in de template zijn:
  1. Elevation-gereedschap
    1. A Gevel textuur
  1. Label-gereedschap
    1. Brandwerendheid R&D KME BE
    2. VMSW Building material KME BE
    3. VMSW Building material ID KME BE
    4. VMSW Building material Classificatie KME
    5. VMSW Element Classificatie KME 
  1. Structural-puntlast
    1. 28 *Puntlast
  1. Structural-lijnlast
    1. 28 *lijnlast
  1. Structural-vlaklast
    1. 28 *vlaklast
Voor de tools waarvoor het nieuwe submenu "Structural Analytical Parameters" aanwezig is, zijn deze instellingen ook aangepast in de favorieten van deze tools.
Bekijk ook het artikel: Favorieten gebruiken.

DWG Translators

Een algemene instelling is toegevoegd aan de DWG Translators. De instelling voor Settings > Save Options > Match File's origin is toegevoegd.
Via de Browse knop kunnen indien gewenst de meegeleverde Translators aan de bureautemplate worden toegevoegd. Deze staan in de installatie-folder: Graphisoft > Archicad 25 > Defaults > DXF-DWG Translators .



    • Related Articles

    • Archief - Verschil template Archicad 23 en 24 (KME) BE

      In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 24 BE (KME) template ten opzichte van de Archicad 23 BE (KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker de beslissing te nemen of de huidige Archicad 23 bureautemplate (of delen hiervan) ...
    • Archief - Verschil template Archicad 23 en 24 (KME) NL

      In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 24 NL(KME) template ten opzichte van de Archicad 23 NL(KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker de beslissing te nemen of de huidige Archicad 23 bureautemplate (of delen hiervan) ...
    • Archief - Verschil tussen de templates NL(KME) van ARCHICAD 22 en 23

      Verschil templates ARCHICAD versies In dit artikel worden de wijzigingen in de ARCHICAD 23 NL(KME) template ten opzichte van de ARCHICAD 22 NL(KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker de beslissing te nemen of de huidige ARCHICAD 22 ...
    • Archief - Verschil tussen de template van Archicad 24 en 25 (KME) NL

      In dit artikel worden de wijzigingen in de Archicad 25 NL (KME) template ten opzichte van de Archicad 24 NL (KME) template aangegeven. Deze wijzigingen zijn belangrijk bij het omzetten van projecten en templates naar een volgende versie. Lees ...
    • Archief - Verschil tussen de templates BE(KME) van ARCHICAD 22 en 23

      In dit artikel worden de wijzigingen in de ARCHICAD 23 BE (KME) template ten opzichte van de ARCHICAD 22BE (KME) template aangegeven. Hierdoor is het makkelijker om de beslissing te nemen of de huidige ARCHICAD 22 bureautemplate, of delen ervan, ...