Archief - Nieuwe features in Archicad 24

Een overzicht van alle nieuwe functies in Archicad 24

Archicad 24 maakt het mogelijk om als multidisciplinair team optimaal samen te kunnen werken in een volledig open cloud-omgeving. Ontwikkelingen in zowel Archicad, BIMcloud en BIMx maakt samenwerken tot een snel, interactief proces waarbij risico’s verkleind worden en overbodig werk tot het verleden behoort.
In dit artikel wordt uitgelegd wat de nieuwe features zijn van Archicad 24. Deze features zijn in de update 2 en 3 uitgebreid. Lees hier meer over in de paragraaf Archicad 24 Update 2 of  Archicad 24 Update 3.

Geïntegreerd ontwerp

Constructief ontwerpen met Archicad

Waar bouwkundigen bezig zijn met een fysiek model van het ontwerp, gebruiken ingenieurs vaak een vereenvoudigd constructief analytisch model (SAM). Archicad biedt nu een bi-directionele integratie van het BIM model en het SAM model. Zonder aanvullend werk wordt vanuit het BIM model een constructief analytisch model geabstraheerd waarmee ingenieurs de structuur van het model in een fractie van de tijd kunnen controleren en analyseren. Opnieuw modelleren van de structuur wordt overbodig en reduceert de kans op fouten aanzienlijk.
  1. Constructief design met Archicad
    1. Maak de constructie van het BIM model inzichtelijk in Archicad
    2. Genereren van het constructief analytisch model in Archicad
    3. Uitwisseling van het constructief analytisch model via open standaard SAF
  2. Het checken van modellen

De geïntegreerde MEP Modeler

De integratie van installatietechnieken in Archicad 24 maakt het voor iedereen mogelijk om in een vroeg stadium de benodigde technische toepassingen te implementeren in een BIM model. Door een 3D uitwerking van de technieken worden probleemgebieden eerder gevonden en is alle benodigde informatie beschikbaar voor andere disciplines. De MEP-functies komen beschikbaar zodra de Werkomgeving voor de installatietechniek wordt toepast.
  1. MEP modeler: extra vooringestelde Ducts, Pipes en Cable Carriers toevoegen
  2. Gezamenlijke openingen voor MEP-onderdelen
Is de MEP modeler nog onbekend? Bekijk dan de volgende artikelen:
  1. Aan de slag met de MEP modeler

Samenwerken

Een BIM-model is onderhevig aan voortdurende wijzigingen en aanpassingen. Controle houden over de model-iteraties kan tijdrovend zijn.  Archicad kent reeds een aantal functionaliteiten om modellen te controleren, zoals de Schedules, Graphic Overrides en de Model Check. Voeg nu ook de onderstaande functionaliteiten toe aan de controle-workflow.
  1. Model vergelijking (Model Comparison)
  2. Wijzigingen bijhouden (Change Tracking) in teamwork projecten
Niet alleen heeft Archicad 24 een geheel vernieuwde Issue Management workflow, ook is het mogelijk om fysieke model wijzigingen als voorstel op te nemen. Deze, nog niet in het model opgenomen wijzigingsvoorstellen, worden met een druk op de knop geaccepteerd en direct in het model gewijzigd.
  1. Issue Management

Coördinatie

BIMcloud functioneert als document- en projectbeheer oplossing in de Cloud. De juiste informatie is altijd beschikbaar voor de juiste personen door een geavanceerd beheer van de toegankelijkheid.
  1. BIMcloud als multidisciplinair, cloudgebaseerd documentbeheer

Productiviteit

De nieuwe catalogus aan interieur-objecten geven expressie aan renderingen. In de objecten zijn er aanpassingen in de gebruikersinterface en meer keuzemogelijkheden. Bekijk deze en andere productiviteitsverbeteringen in Archicad 24
  1. Productiviteitsverbeteringen in Archicad 24
Met hierin de volgende verbeteringen:
  1. Nieuwe meubelen
  2. Wijzigen van polylijnen verbeterd
  3. Option Set als Pull Down menu in Export naar Excel
  4. Microstation bestanden DGN v8 wordt ondersteund

Experimentele functionaliteiten

Vanaf Archicad 24 start Graphisoft met het integreren van enkele experimentele functies. Een van de functionaliteit is PARAM-O, waarbij op eenvoudige wijze parametrisch gestuurde objecten gemaakt worden zonder daarbij kennis nodig te hebben van de GDL programmeertaal.
  1. Experimentele functies
Met hierin de volgende functionaliteiten:
  1. PARAM-O (vanaf Archicad 24 update 3 volledig geintegreerd in Archicad)
  2. JSON/Python API for Archicad
  3. Ondersteuning van de donkere weergave (Dark mode) op Mac
  4. Importeren en exporteren van een constructief analytisch model in IFC formaat.

BIMx

1. BIMx updates in Archicad 24

Aan de slag met Archicad 24

Archicad 24 downloaden

Archicad 24 nog niet geïnstalleerd? Download Archicad.
KeyMembers hebben recht op de KeyMember Editie voor Archicad. Download KeyMember Editie

Geen KeyMember? Lees de algemene informatie over KeyMember zijn en de KeyMember Editie.

Upgraden naar Archicad 24

Bekijk voor het upgraden de onderstaande artikelen over het migreren van templates en projecten zoals:
  1. Projecten omzetten naar een volgende Archicad versie
  2. Bestaande template omzetten naar volgende Archicad versie
  3. Een bestaande Work Environment omzetten
  4. BIMcloud migreren naar een volgende versie
Er is in ons helpcenter een uitgebreid aanbod met video's, cursussen en artikelen over Archicad.

Uitleg van de nieuwe features van Archicad 24

In het verleden verzorgden wij de jaarlijkse upgradecursussen aan. Steeds meer KeyMembers kiezen echter voor zelfstudie aan de hand van online instructiemateriaal en webinars. Dit jaar komt daarbij ook de problematiek van het fysiek cursus geven ten gevolgde van de maatregelen vanwege het Corona-virus.
Daarom kiezen we dit jaar uitsluitend voor een online aanpak en introduceren het ArchiCafé. Een maandelijkse, exclusieve online kennissessie waar we de diepte in gaan.

De eerste editie heeft plaats gevonden op 3 september en met uitgebreid informatie over de nieuwe functies van Archicad 24.

Archicad 24 Update 2

De update 2 van Archicad 24 is de eerste update waar GRAPHISOFT niet alleen de kwaliteit verhoogd met verbeteringen, maar daarnaast ook nieuwe functies introduceert.
Graphisoft laat zien dat het verbeteren van Archicad niet alleen gebonden is aan een grote release en kan op deze manier sneller reageren op ontwikkelingen in de markt en de wensen van de klant.

Archicad geeft automatisch een melding als de update beschikbaar is. Geen melding? Download de update dan handmatig via Help> Check for updates of download de update via de website van GRAPHISOFT.
De Check for Updates opent meerdere tabbladen in de browser

Geïntegreerd ontwerp

Constructief ontwerpen met Archicad

Een goede samenwerking tussen architect en constructeur hangt af van een goede uitwisseling van de modellen, zowel bij de export als bij de import hiervan.
De volgende nieuwe features zijn opgenomen voor SAF uitwisseling:

Export
  1. Er is een database beschikbaar met standaard SAF Translators. Hierin zijn standaard afspraken, omtrent naamgeving opgenomen.
  2. Gebruikte Building Materials in dragende delen van het model kunnen met één klik worden toegevoegd aan de SAF Export Translator.
  3. Gebruikte Archicad Complex Profiles kunnen toegevoegd worden op basis van de vormcode (HEA, IPE etc) en sterkteklasse (S235 etc).
Import
  • Bij het importeren van een SAF bestand zal Archicad automatisch de profielen van het constructieve analyse model toevoegen aan de attributen van het Archicad project.
  • Complex Profiles kunnen via de Attribute Manager ingeladen worden vanuit het SAF bestand. Dit zijn zowel parametrische als statische profielen.

De geïntegreerde MEP Modeler

De volgende kleine verbeteringen zullen een grote impact geven op het modelleren van installatie technische systemen:
  1. Vooraf gedefinieerde afmetingen in de MEP preferences bevatten nu meer informatie dat ook tijdens het werken direct zichtbaar is.
  2. In vooraf gedefinieerde afmetingen kan ook een radius opgegeven worden.
  1. Door een keuzemenu, zowel in 2D als in 3D, wordt het aansluiten van MEP-elementen op elkaar zelfs op verschillende verdiepingen sneller en eenvoudiger.
  2. Bij complexe situaties kunnen flexibele pijpen en kanalen gebruikt worden, ook op verschillende verdiepingen. Deze T-stukken, Y-stukken en bochtstukken komen beschikbaar via BIMcomponents en zijn te integreren in de bibliotheek indien nodig.
Bekijk meer in het artikel: Aan de slag met de MEP modeler

Samenwerken

Model vergelijking

1. Voor constructieve analyse modellen zijn er twee verschillende export mogelijkheden vanuit Archicad, Het SAF en het IFC SAV (experimentele functie). De model compare kan nu ook de IFC SAV bestanden inladen.
  2. Openingen kunnen nu ook worden ingelezen waardoor de Model Compare ook inzetbaar wordt bij de uniforme sparingsopgave (USO).

Issue Management

1. Issue tags zorgen voor meer beheermogelijkheden voor issues. Voorheen waren 'Prioriteit' en 'Status' reeds beschikbaar. Dit is uitgebreid met 'Type'. Door zelf verschillende typen te definiëren kunnen issues bijvoorbeeld per type of per discipline onderscheiden worden.
  2. Issue changes: bij wijzigingen worden alleen de daadwerkelijk gewijzigde data getoond. Overbodige informatie wordt niet meer getoond.
Lees meer in Issue Management

Add-ons

Datasmith Exporter

Met de Datasmith Exporter is het mogelijk om een Archicad model te exporteren naar de Unreal Engine.
Lees meer in een Archicad model in Unreal Engine 4 gebruiken.

Archicad-Solibri connection for Archicad 24

De Archicad-Solibri Connection is geüpgradet naar Archicad 24, waarin issue management op basis van BCF 2.1 wordt ondersteund.
Lees meer in de directe Archicad-Solibri verbinding.

IFC Model Exchange

De Plugin voor uitwisseling met Revit 2021 is geüpgradet met: verbeteringen voor de IFC import in Revit, de optie om IFC modellen in Revit te linken en met verbeteringen voor het gebruik van IFC modellen uit Revit in Archicad.
Lees hier meer de vernieuwde 'Revit Add-in' in het artikel: Uitwisselen van BIM modellen van Revit naar Archicad met IFC-bestanden.

RFA/RVT Geometry Exchange for Archicad 24

De Add-on voor uitwisseling van Revit bestanden en families is geüpgradet naar Archicad 24.  Lees meer in Uitwisselen van bestanden tussen Revit en Archicad met rvt- en rfa-bestanden.

BIMx Lab (Bèta)

Sinds 29 September is BIMx Lab beschikbaar in de Play Store voor android systemen. BIMx Lab is de bètaversie van de nieuwste versie van BIMx en is reeds beschikbaar op iOS.
BIMx Lab maakt BIMx op mobiele systemen beter geschikt voor grote modellen. Daarnaast maakt BIMx Lab gebruik van verbeterde render technieken.

Archicad 24 Update3

In de derde update voor Archicad 24 worden naast diverse verbeteringen ook de onderstaande nieuwe features geïntroduceerd:

1. In de export van constructief analystische modellen via SAF formaat worden de profielen nu automatisch ge-mapt, volgens een database met meer dan 6000 profielen.
    Lees meer in het artikel uitwisseling van het constructief analytisch model via open standaard SAF.
  2. PARAM-O is volledig geïntegreerd in Archicad en dus ook beschikbaar op macOS. Lees meer in het artikel Introductie PARAM-O.
  3. Probleemoplossing voor: Archicad langzaam bij openen en opslaan van bestanden op MAC | 24-03-2021
Archicad geeft automatisch een melding als de update beschikbaar is. Geen melding? Download de update dan handmatig via Help> Check for updates of download de update via de website van GRAPHISOFT.
De Check for Updates opent meerdere tabbladen in de browser